Lažne-PPE-Maske-Rukavice

BRINETE SE DA NE OBOLITE OD COVID-a 19?

KORIŠĆENJE KRIVOTVORENE (NEBEZBEDNE) LIČNE ZAŠTITNE OPREME, UKLJUČUJUĆI KRIVOTVORENE MASKE ZA LICE I RUKAVICE, MOŽE DOVESTI DO OZBILJNIH POVREDA I BOLESTI

U 2019. NADLEŽNI ORGANI REPUBLIKE SRBIJE ZAPLENILI SU 1.819 KOMADA LIČNE ZAŠTITNE OPREME (LZO) ZA KOJU SE SUMNJA DA JE KRIVOTVORENA

 

ŠTA JE KRIVOTVORENA LZO?

Možda ste čuli za krivotvorenu luksuznu robu, poput satova, tašni i odeće, ali da li ste znali da i kod lične zaštitne opreme (LZO) koja je dizajnirana da zaštiti korisnika, uključujući maske za lice i rukavice, takođe postoje ilegalne kopije? Za razliku od proizvođača originalne LZO, proizvođači krivotvorene LZO najčešće ne poštuju bezbednosne propise. Zbog toga, krivotvorena LZO ne pruža pouzdanu zaštitu korisnika od povreda ili infekcije.

ZAŠTO TREBA DA IZBEGAVATE KUPOVINU KRIVOTVORENE LZO?

Možda želite da po niskoj ceni kupite LZO, međutim cena koju ćete na kraju platiti za krivotvorenu vrstu robe može biti mnogo veća od cene originalne robe.
Krivotvorena LZO ne pruža pouzdanu zaštitu korisnika od povreda ili infekcije, uključujući viruse kao što je COVID-19. Krivotvorena LZO se može napraviti od jeftinih komponenti koje ne zadovoljavaju standarde i najčešće nije proizvedena u skladu sa neophodnim bezbednosnim propisima.

KAKO PREPOZNATI KRIVOTVORENU

Krivotvorenu LZO možete prepoznati koristeći se zdravim četiri pokazatelja:

MESTO

Ako se LZO prodaje na prodajnom mestu kao što su ulični prodavci, pijace na otvorenom, prodaja preko interneta i na društvenim mrežama, veća je verovatnoća da je proizvod krivotvoren. Da biste bili sigurni da kupujete originalan proizvod, kupujte samo od proverenih trgovaca i prodavnica.

CENA

Ako je cena LZO niža od uobičajene tržišne cene, veća je verovatnoća da je proizvod krivotvoren. Drugim rečima, ako se čini da je cena toliko povoljna da je u to teško poverovati, proizvod je verovatno krivotvoren.

Ako ne znate cenu LZO koju želite da kupite, možete da proverite cenu na internetu na veb-sajtu proizvođača originalnog proizvoda pre nego što obavite kupovinu.

KVALITET PROIZVODA

Kvalitet krivotvorene LZO često je lošiji u poređenju sa originalnim proizvodom. Različite komponente LZO mogu biti loše povezane a materijal nebezbedan, što povećava rizik od povreda ili infekcije.

AMBALAŽA

Da bi smanjili svoje troškove, proizvođači krivotvorene LZO često štede na ambalaži.

Oni pokušavaju da imitiraju ambalažu originalnog proizvoda koji kopiraju, ali je kvalitet često veoma loš.

Na originalnom proizvodu (a ako to nije moguće, na ambalaži odnosno pratećoj dokumentaciji uz LZO) treba da budu jasno označeni sledeći podaci na srpskom jeziku:

  • naziv, žig ili drugi znak ( brend) radi identifikacije proizvođača ili njegovog ovlašćenog predstavnika u Srbiji;
  • znak usaglašenosti (slika);
  • broj prijavljenog / imenovanog tela; i
  • tip, serija ili serijski broj.

Krivotvorenu LZO često proizvode oni koji ne govore srpski jezik, zbog čega su pravopisne greške vrlo česte. Uvek obratite pažnju na pravopisne greške na ambalaži, uključujući deklaracije napisane sitnim slovima.

Uz LZO bi takođe trebalo da budu priložena uputstva i bezbednosne informacije na srpskom jeziku, koje treba da budu jasne, čitljive i lako razumljive.

 

1819
Broj zaplenjenih predmeta za koje se sumnja da su lažna lična zaštitna oprema (LZO) u 2019. godini od strane srpskih vlasti.

ŠTA MOŽETE UČINITI AKO STE KUPILI LZO ZA KOJU POSUMNJATE DA JE KRIVOTVORENA?

Možda ste kupili LZO verujući da je originalna. Međutim, ako kasnije smatrate da je proizvod krivotvoren, obratite se proizvođaču originalnog proizvoda i/ili Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine. Informacije koje pružite će pomoći da sebe i druge zaštitite od krivotvorenih proizvoda.

KOME MOGU DA SE OBRATIM AKO MI JE POTREBNA POMOĆ?

Ako imate bilo kakvih pitanja o krivotvorenim proizvodima, molimo Vas da kontaktirate:

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine
Sektor tržišne inspekcije
I-mejl: stop.falsifikati@must.gov.rs
Veb-sajt: www.must.gov.rs

Nadležni organi Republike Srbije razmenjuju informacije o opasnim proizvodima koji se nalaze na tržištu, uključujući neusaglašenu i nebezbednu LZO koja bi mogla biti krivotvorena. Ova upozorenja unose se u sistem za brzo upozoravanje na opasne neprehrambene proizvode – „NEPRO“. Ona uključuju informacije o vrsti pronađenih proizvoda, rizicima koji su nastali i merama koje su preduzete na nacionalnom nivou da se spreči ili ograniči njihovo stavljanje na tržište.

Nedeljni izveštaji o upozorenjima dostupni su na veb-sajtu www.nepro.gov.rs

 

Ako ste razmotrili sve pokazatelje, ali još uvek niste sigurni da li je LZO koju želite da kupite krivotvorena, možete da se obratite proizvođaču originalnog proizvoda ili da potražite informacije na njihovom veb-sajtu.

Pre svega, nemojte da rizikujete!